Doek valt voor De Overzet

Den Helder – Nog twee weken en dan valt definitief het doek voor buurtvereniging De Overzet in de Vogelwijk. Het Buurtcollectief besluit tot opheffing, nu meerdere pogingen de vereniging nieuw leven in te blazen op niets zijn uitgelopen.

Maandagavond vond een buitengewone ledenvergadering plaats in het drie jaar geleden vernieuwde gebouw. Van de 36 leden kwamen er zo’n twaalf opdagen, te weinig voor een besluit tot opheffing. De statuten schrijven voor dat voor een dergelijk besluit een tweederde meerderheid van het aantal leden aanwezig moet zijn. Over twee weken volgt een nieuwe vergadering en dan is de helft van het aantal aanwezigen voldoende om te beslissen. “Heel erg zonde, maar op dit moment de enige optie”, zeggen Peter Wijnants en Nico Bais, respectievelijk directeur en voorzitter van het Buurtcollectief.

Sinds de nieuwbouw is geprobeerd de vereniging weer levensvatbaar te maken, maar helaas. Het huidige bestuur zit er een jaar en heeft aangegeven te stoppen. De paar activiteiten die er nog plaatsvinden trekken te weinig buurtbewoners en van alleen wat kinderactiviteiten en koffiedrinkende ouderen zijn de jaarlijkse kosten niet op te brengen. Het beeld dat de buurthuizen voor dit soort zaken subsidie van de gemeente ontvangen is onjuist. “Het bestuur heeft haar stinkende best gedaan er weer wat van te maken, maar het is niet gelukt”, zegt Bais. “Over twee weken is het over en uit en daarna gaan we op het gemak bekijken wat er in de toekomst mogelijk is.”

Sociale functie
Het Buurtcollectief heeft met de buurthuizen vooral ingezet op de sociale functie, dus daar moeten de klanten en activiteiten worden gevonden. “Een goed zakelijk plan is nodig, mensen die de kar trekken die ook een goed beeld van de buurt hebben en er tijd in willen en kunnen steken. Er is een enquête gehouden, er zijn oproepen gedaan voor nieuwe bestuursleden en vrijwilligers, maar er zijn geen mensen gevonden die echt hun nek uit willen steken. Na een artikel in de krant over de ernst van de situatie was de respons nul. De buurt heeft het af laten weten”, concludeert Wijnants.

Speeltuin blijft open
Geruchten dat de speeltuin op slot gaat wijzen de heren direct naar het land der fabelen. “Die is eigendom van de gemeente en er zijn gelukkig wat buurtbewoners die hem elke dag openen en sluiten”, licht Wijnants toe. En het gebouw zelf zal ook niet worden gesloopt. Wat er dan wel met het pand gaat gebeuren? “Alle opties zijn open, van een doorstart met een nieuwe buurtvereniging tot verhuur aan een andere organisatie.”

(bron Den helder Actueel)