Jan Smit Jutter van het jaar!

Den Helder – Traditiegetrouw wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend gemaakt wie de nieuwe Jutter van het Jaar is. Maandag 7 januari  klonk er tromgeroffel voor Jan Smit (70), onze collega voorzitter van Buurthuis ELTO in Tuindorp.

Uit de elf voorgedragen kandidaten besloot de jury unaniem dat Jan Smit zich de 20e Jutter van het Jaar mag noemen.

Jan Smit, voor velen ‘ome Jan’, behoort tot het cement van Tuindorp en is al vele jaren de verbindende factor in de wijk en de drijvende kracht bij buurthuis Elto (Eendracht Leidt tot Overwinning). Dagelijks zet hij zich onvermoeibaar in voor een betere samenleving. Leefbaarheid, veiligheid en saamhorigheid in de wijk staan bij hem hoog in het vaandel. Samen met vele vrijwilligers organiseert hij talloze activiteiten en bedenkt hij nieuwe projecten.

Zijn grote betrokkenheid ligt bij de jeugd, maar hij trekt zich ook het lot aan van mensen die apart komen te staan en extra steun kunnen gebruiken. Met zijn rust, vriendelijkheid, empathie en onverstoorbaar optreden, weet hij precies wat een ander nodig heeft. Van een bijdrage aan een onbezorgde jeugd tot weer een doel in het leven.

Hij heeft een grote rol gespeeld bij de integratie van kinderen van het AZC naar de wijk. Dankzij zijn inzet is dit probleemloos verlopen. Mensen die naast de boot dreigen te vallen neemt hij bij de hand en begeleidt ze naar een betere toekomst door hun talenten te zien en hen deze te laten benutten.
De verkiezing ‘Jutter van het Jaar’ wordt sinds 1999 gehouden en wordt gegeven aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor Den Helder of de stad op de kaart heeft gezet.

De jury, samengesteld uit oud-winnaars, bestond dit keer uit Tom van de Berg (2003), Cor Ouderling (2006) en Anita Hoedjes (2010).

Jan Smit, Jutter van het jaar 2019. (foto Den helder in Beeld)